Tuesday 10 March 2015

Sebagai pengganti vitamin

Suka pulak aku cerita kegiatan dayang bunting.. hehe.. Minggu ni kot. Layankan je la ye..

Disebabkan kelahiran latest Fawwaz dikira besar, 3.9kg, aku agak berhati-hati dalam pemilihan makanan. Apa yang aku ambil, supaya berat badan dapat dikawal. Cuma usaha saje la yang boleh dilakukan ketika ini. Tak cuba, mana lah kita tahu, kan. Ramai yang bagi nasihat seperti ; jangan makan vitamin, obimin, jangan minum minuman berais, jangan ambil makanan yang bergula dan jangan duduk bermalas-malasan, jadi kena senaman.

Sedaya boleh aku cuba juga semua usaha tu. Tapi, kalau tak ambil vitamin, mana nak dapat semua tambahan khasiat kan? kena pula bukan diri aku sorang je yang nak kena jaga, baby pun sama. Jadi, aku ganti semua vitamin dengan makanan lain. Apa yang aku ambil sekarang ialah :

PEEVOO. Palestin Extra Virgin Olive Oil  

 - Peevoo ni aku ambil dua sudu sehari. Kadang-kadang aku suka, 4 sudu pun aku bleh habiskan. Hehe..
Suka jugak aku sapu peevoo ni kat tangan dan perut. Rasa lembut je kalau buat hari-hari.. bagus. Tinggi khasiat. Antaranya, mengandungi mineral dan vitamin. Vitaminnya macam-macam. Ada yang berjenis protein, lemak, kalori, zat besi, vitamin A, B1, B2, B3, E, C, dan squalene

1. Vitamin B kompleks dan vitamin E yang terkandung dalam minyak zaitun penting untuk saraf. 

2. Vitamin E baik untuk kulit dan menghalang radikal bebas, juga bagus untuk meningkatkan sistem antibodi badan dan membantu mencegah serangan penyakit.

3. Kemudian squalene bermanfaat untuk meningkatkan sistem ketahanan dari penyakit flu (influenza atau cool), hepatitis, TBC dan banyak lagi. 

4. Zat besi dan kalsium dalam minyak zaitun memang tidak banyak, tapi still ada. jika ditambahkan dalam makanan atau minuman yang kaya akan kalsium dan zat besi maka tulang  akan semakin kuat dan sihat





Pati Delima Gulsan.

-Rasanya yang masam-masam, ada rasa yang sama dengan ribena sikit-sikit. Aku telan sesudu sehari je.
Khasiatnya :
  • DELIMA AMAT DISYORKAN DIAMBIL OLEH IBU-IBU HAMIL
    • Jika diambil semasa awal kehamilan, ia dapat mengelakkan 'morning sickness'
    • Menjaga degupan jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya)
    • Menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungdi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
    • Menjadikan kulit bayi sihat, gebu dan cantik
    • Menunjuang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
  • MELINDUNGI OTAK BAYI
    • Kajian Pediatrik mendapati meminum jus delima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi semasa kelahiran. Jus delima juda dapat membantu untuk mendapatkan bayi yang sihat. Beberapa tahun lepas, doktor mengesahkan bahawa ketidakcukupan asid folik (folate) boleh menyebabkan tiub saraf yang cacat seperti kerosakan pada tulang belakang dan sumbing pada lelangit bibir untuk bayi. Itulah sebabnya kenapa Persatuan Perubatan Amerika mencadangkan supaya semua ibu yang mengandung mengambil supplemen yang mempunyai asid folik setiap hari. Jus delima memenuhi bekalan asid folik sebaik seperti vitamin dan mineral yang penting untuk perkembangan bayi. Sebagai tambahan, kebaikan jus delima adalah mengandungi 'potassium' di mana ia dapat mengelakkan kekejangan kaki yang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung pada waktu malam.



Susu HL
- susu ni kalau ikot hati, sehari sekotak. Sebab harganya dah RM7, nak buat minum sehari, macam besar bajet mingguan nanti.. hehe. Aku minum jimat-jimat je la.. hohO.Selain tu, dalam susu ada Asid folic.. 
Khasiat susu :
  • Susu penuh dengan nutrien. Badan kita memerlukan nutiren untuk beroperasi dengan betul. Ia mengandungi vitamin (untuk sel-sel darah merah) + kalsium (untuk tulang yang kuat) + karbohidrat (tenaga) + magnesium (untuk lentur otot) + fosforus (untuk mengambil kesempatan tenaga) + kalium (baik untuk sistem saraf) + protein (untuk proses pertumbuhan dan penyembuhan) + riboflavin (untuk kulit sihat dan berseri) + zink (untuk meningkatkan sistem imun)









Buah-buahan : pisang, kismis
  • makanan pisang memberikan banyak khasiat kepada tubuh badan kerana secara keseluruhannya ia mengandungi tenaga, vitamin A, serat, vitamin C dan Kalsium.
  • Sebagai contoh, 2 biji pisang emas mengandungi 100 kalori, 73gram (g) air, 1.4g protein, 23 g karbohidrat, 1.7 g serat, 380 mikro gram (mg) karoten (pre vitamin A), 63 RE vitamin A, 8.3 mg vitamin C dan 342 mg kalium.











kacang-kacang - (cachew paling aku suka) 

  Cashew nuts are very rich source of minerals like manganese, potassium, copper, iron, magnesium, zinc and selenium. Eat just a handful of cashew nuts every day to avoid minerals deficiencies. Selenium is an important micro-nutrient which functions as co-factor for antioxidant enzymes such as Glutathione peroxidases, one of the most powerful antioxidant in the body. Copper is a cofactor for many vital enzymes, including cytochrome c-oxidase and superoxide dismutase (other minerals function as co-factors for this enzyme are manganese and zinc). Zinc is a co-factor in many enzymes that regulate growth and development, sperm generation, digestion and nucleic acid synthesis.
• Cashews are also rich in many essential vitamins such as pantothenic acid (vitamin B5), pyridoxine (vitamin B-6), riboflavin and thiamin (vitamin B-1). These vitamins are essential in the sense that our body requires them from external sources to replenish and essential for metabolism of protein, fat and carbohydrates in the body.
• The nuts are also containing good amount of Zea-xanthin, an important flavonoid antioxidant, which selectively absorbed into the retinal macula lutea in the eyes. It is thought to provide antioxidant and protective light-filtering functions, help prevent age related macular degeneration.




Minuman : Ribena / 3 liter air kosong.


- Ribena tak boleh selalu sangat. Tinggi gula. Jadi aku selalu banyakkan minum air kosong je la.. kalau dah ketagih manis, aku buat ribena. Hehehe..
Khasiat ribena : sedap. Vitamin C.

ok sekian, perkongsian tentang makanan ruji aku sekarang ni....

No comments:

Post a Comment