Menu ni aku selit kat sini sebab nak kuruih pun, ni bleh dijadikan menu diet gak.. hehe.
Semua ni aku copy paste dari pelbagai sumber dalam google. Bukan aku punya.
PERIA MASAK
ASAM
Bahan-bahan:
200 ml air
5 ulas
bawang kecil – dihiris
2 biji peria
katak – dipotong nipis
2 sudu besar
ikan bilis – dibersihkan
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu makan air asam jawa
Garam
secukup rasa
Cara
menyediakan:
a) Masak
kesemua bahan sehingga pekat.
b) Kacau rata dan kecilkan api. Tunggu sehingga
naik bau. Angkat dan hidangkan.
PERIA LADA
HITAM
Bahan-bahan:
1 biji buah
peria - dihiris
200 ml air
100 gm ikan
bilis - dibersihkan 2 ulas bawang putih - dicincang halus
2 batang
serai - diketuk
1 sm kunyit
hidup - ditumbuk halus
1 sudu makan
lada hitam - ditumbuk kasar
1 sudu teh
serbuk ketumbar
1 sudu teh
serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Cara
menyediakan:
a) Masukkan
semua bahan kecuali peria ke dalam kuali. Jerangkan.
b) Kacau
sekali-sekala hingga mendidih.
c) Masukkan
peria dan masak lagi hingga empuk.
d) Masakan
hendaklah dikacau selalu bila bertambah pekat dan kering.
PERIA GORENG KELAPA
Bahan:
5 biji peria
kecil/1 biji yg besar – dipotong dan direndamkan dlm air garam
3 ulas
bawang merah
3 ulas
bawang putih
sedikit
kunyit
kelapa parut
Cara:
Tumiskan
bawang merah dan bawang putih. Masukkan kunyit dan peria yg telah dipotong.
Masukkan kelapa parut dan gorengkan hingga peria lembut sikit tapi jgn terlalu
lama.
SUP IKAN
TENGGIRI
Bahan:
1 Ketul ikan
tenggiri
sedikit
minyak bijan
4 ulas
bawang putih dicincang
seulas halia
diketuk
1 biji
tomato
sedikit daun
sup
Cara:
Tumiskan
bawang putih dan halia dengan minyak bijan. Masukkan air dan tomato. Apabila
mendidih masukkan ikan dan daun sup. Biar seketika dan tutupkan api.
KERABU PEGAGA
Bahan-bahannya
:
Pegaga
secukupnya (dipotong ikut kesukaan anda)
1 ulas
bawang putih
1 sudu teh
lada hitam
i inci halia
muda
2 biji
bawang merah
50 gram ikan
bilis (kalau nak gantikan dengan ikan masin pun boleh juga - tapi ikan masin
hendaklah dibakar dulu kemudian dibuang tulangnya)
1 inci
kunyit hidup
Cara:
Tumbuk
bawang putih, bawang merah, halia, kunyit, lada hitam dan ikan bilis sehingga lumat.
Goreng
kesemua bahan diatas tanmpa minyak. Biarkan sehingga sedikit kering dan angkat.
Kemudian gaulkan bahan-bahahn yg digoreng tanpa minyak tersebut dengan pegaga
yang telah dipotong. Siap… boleh makan bersama dengan nasi yang masih panas.